Deel uw persoonlijke gegevens alleen als het niet anders kan

Niet elk bericht hoeft met iedereen te worden gedeeld. Het is belangrijk om na te denken voordat u iets deelt, aangezien openbare inhoud kan worden gekopieerd, opnieuw kan worden gedeeld en op internet kan worden verspreid door iedereen die deze vindt. Praat met uw gezin over het beschermen van hun persoonlijke gegevens en help ze vervolgens bij het delen en beschermen van de juiste informatie. Sommige services, zoals Google+, hebben strengere instellingen voor delen voor tienergebruikers dan voor volwassenen, maar veel services kunnen worden aangepast aan de behoeften van elk gezinslid. Praat met uw gezin over welk soort gegevens ze openbaar kunnen delen, welk soort ze mogelijk beter alleen met enkele goede vrienden kunnen delen en welk soort privé moet blijven.

Advies van onze partners

Child Focus

Hoeveel persoonlijke informatie mag je op een profiel op een sociale netwerksite zetten?

Het internet en al zeker sociale netwerksites zijn vaak geen ‘beste vrienden’ met persoonlijke informatie. Vaak vernemen we via de media berichten over misbruik van persoonlijke gegevens online. De hoeveelheid persoonlijke informatie die je via sociale netwerksites prijsgeeft hangt samen met wie er toegang heeft tot je profiel. Is dat enkel zichtbaar voor je broers en zussen, dan kan je er meer gegevens opzetten dan wanneer dit toegankelijk is voor heel de wereld. De beste combinatie is een goed beschermd profiel (zie hieronder) dat enkel aan je vrienden toegang geeft. Blijf dan toch nog oppassen met contactgegevens zoals volledig adres of telefoonnummer. Je weet immers nooit…

Vraag je je af of een foto wel geschikt is om online te zetten, vraag je dan even af of je het OK vindt mocht je grootmoeder deze foto te zien krijgen of of je er over 30 jaar nog steeds zal achterstaan dat deze foto van jou online staat. Want eens op internet, altijd op internet…

Hoe stel ik mijn profiel op een sociale netwerksite zo veilig mogelijk in?

Online communiceren via sociale netwerksites is super ! Wel doe je er goed aan om je profiel zo goed mogelijk te beschermen zodat mensen die je niet kent er geen toegang toe hebben. Stel dus je sociaal netwerk profiel in zodat het enkel zichtbaar is voor je vrienden.

Op Facebook en Google + kan je nog een stap verder gaan en een onderscheid maken tussen verschillende ‘groepen’ vrienden. Zo kan je ervoor zorgen dat bijvoorbeeld een foto wel zichtbaar is voor de groep vrienden maar niet voor de groep familie. Het vergt wat werkt om alles in te stellen, maar het biedt een heel erg goede manier om je gegevens zoveel mogelijk te beschermen. Telkens je een nieuw contact toevoegt, moet je ook beslissen aan welke groep je deze persoon wil toewijzen. De algemene privacy-settings voor profieltoegang (wie heeft toegang tot mijn profiel), blijft natuurlijk best ingesteld op ‘enkel vrienden’, zodat je eerst iemand moet goedkeuren (en eventueel toewijzen aan een vriendengroep) alvorens deze toegang heeft tot je profiel.

PS: als je dit goed gelezen hebt, heb je gemerkt dat je kind dus perfect een foto voor jou als ouder kan verbergen op zijn of haar profiel zonder dat je dit zal merken. Dus ouders die bevriend zijn met hun kinderen op een sociale netwerksite, hou even in gedachten dat je toch nog af en toe met je kind zal moeten praten over wat wel en niet kan en dit even samen met hen checken.

Mijn kind is 10 jaar en wil graag een profiel op een sociale netwerksite aanmaken. Kan dit?

In principe moet je 13 jaar zijn alvorens je een profiel op een sociale netwerksite kan aanmaken. Niets houdt jongere kinderen in realiteit echter tegen om dit te doen (en dus ‘gewoon’ te liegen over hun leeftijd) en er zijn dan ook heel wat tien- tot twaalfjarigen die een sociaal netwerk profiel hebben. Je hoeft hier als ouder niet akkoord mee te zijn, enkel en alleen omdat andere kinderen een profiel hebben. Jij als ouder beslist of je vindt dat je kind er klaar voor is of niet. Vind je het geen probleem dat je kind een profiel aanmaakt, praat dan met je kind en leg heel goed de mogelijke risico’s uit. Leer jonge kinderen om enkel te communiceren met mensen die ook in het echte leven hun vrienden zijn. Maak samen het profiel aan en zorg ervoor dat de privacy-instellingen zo strikt mogelijk ingesteld staan waardoor je kind enkel informatie kan delen met bekenden.

Hoe kan ik mijn kinderen beschermen tegen anderen die hun foto publiceren?

Iedereen heeft een ‘recht van afbeelding’. Dit houdt het recht in om te beslissen of een foto of filmpje, waarin je duidelijk herkenbaar bent, gepubliceerd mag worden of niet. In principe moet men dus toestemming vragen vooraleer iemands foto op een profiel te plaatsen. Voor minderjarige kinderen moet deze toestemming eigenlijk zelfs aan de ouders gevraagd worden. Maar in realiteit verloopt het soms anders. Niet alleen kinderen zelf kennen dit recht van afbeelding niet, ook volwassenen zijn hier niet altijd van op de hoogte.

Als iemand dus een duidelijk herkenbare foto van je kind online geplaatst heeft, kan je je daartegen verzetten. Spreek in eerste instantie de persoon aan die de foto gepost heeft. Zeg hem of haar dat je het niet leuk vindt dat die foto online staat en eis op basis van het ‘recht van afbeelding’ dat deze verwijderd wordt. Indien dit niet helpt, kan je de provider van de site contacteren en hen dit melden. In laatste instantie kan je op basis van de schending van dit recht naar de lokale politie stappen. PS: leer ook even aan je kind hoe het recht van afbeelding in elkaar zit. Zo worden ze wat voorzichtiger als ze zelf foto’s van anderen op hun profiel willen zetten.

Veiligheidstools

Ontdek de veiligheidstools van Google die zijn ontwikkeld om uw gezin te helpen hun online reputatie bij te houden.

YouTube

YouTube-reacties beheren

Als iemand ongepaste reacties achterlaat bij uw video's of kanaal, kunt u deze persoon blokkeren op YouTube. Hij of zij kan dan niet meer reageren op uw video's of kanaal en kan u geen privéberichten meer sturen.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren op YouTube, gaat u naar de kanaalpagina van die persoon. De URL heeft de notatie www.youtube.com/user/GEBRUIKERSNAAM.

Klik op het tabblad 'Over' van die persoon op het vlagpictogram.

Klik tot slot op 'Gebruiker blokkeren'.

YouTube

Video's delen met precies het juiste publiek

Of u nu een video privé wilt houden, deze met enkele vrienden wilt delen of juist wereldwijd openbaar wilt maken: dat kunt u makkelijk aanpassen in uw privacyinstellingen. Op YouTube zijn video's standaard ingesteld op 'Openbaar', maar u kunt de instellingen gemakkelijk wijzigen via 'Privacyinstellingen' terwijl u de video uploadt. Als u later van gedachten verandert, kunt u de privacy van de geüploade video wijzigen.

Meer informatie

Als u uw privacyinstellingen wilt wijzigen, gaat u naar 'Videobeheer'.

Zoek de video die u wilt wijzigen en klik op de knop 'Bewerken'.

Ga naar het dropdown-menu 'Privacyinstellingen'.

Kies 'Openbaar' om de video te delen met iedereen, 'Niet vermeld' om deze te delen met gebruikers die een link naar de video hebben, of 'Privé' om te delen met specifieke gebruikers.

Klik op 'Wijzigingen opslaan'.

Google+

Ongewenste reacties of tags blokkeren

Als u de berichten van bepaalde personen op Google+ niet meer wilt zien, kunt u hen blokkeren door naar hun profiel te gaan en op '[Naam persoon] melden/blokkeren' te klikken. U kunt ook specifieke berichten verbergen zodat ze niet meer in uw updates worden weergegeven.

Meer informatie

Als u iemand wilt blokkeren vanaf een desktopcomputer, gaat u naar het profiel van die persoon.

Klik aan de zijkant van het profiel op '[Naam persoon] melden/blokkeren'.

Bevestig dat u deze persoon wilt blokkeren.

Google+

Kiezen van welke mensen u updates wilt zien in uw stream

Wat moet u doen als iemand u toevoegt aan zijn of haar kringen, maar u niet geïnteresseerd bent in interactie met die persoon? Als u iemand niet wilt blokkeren, kunt u hem of haar verbergen. Als u een gebruiker verbergt, ontvangt u geen meldingen meer van zijn of haar pagina.

Meer informatie

Open Google+.

Ga naar het profiel of de pagina van die persoon.

Klik op de pijl onder de profielfoto en gegevens.

Selecteer '[Persoon/pagina] verbergen'.

YouTube

De gesprekken rond uw video's beheren

U kunt de reacties op uw YouTube-kanaal gemakkelijk beheren. U kunt reacties verwijderen, of de publicatie van reacties van bepaalde mensen of met bepaalde zoekwoorden uitstellen totdat u ze heeft bekeken.

Meer informatie

Als u reacties wilt beheren, klikt u op de naam in de rechterbovenhoek van een reactie om uw opties te bekijken.

Klik op 'Verwijderen' om de reactie van YouTube te verwijderen.

Of klik op 'Verbannen van kanaal' om een gebruiker te blokkeren zodat deze geen reacties meer kan plaatsen bij video's en uw kanaal.

Bij de instellingen voor reacties kunt u goedkeuring vereisen voor alle nieuwe reacties voordat ze worden geplaatst, of kunt u reacties helemaal uitschakelen.

Via uw instellingen voor reacties kunt u filters instellen om te bepalen wie reacties mag achterlaten in uw kanaal. U kunt ook reacties met bepaalde woorden blokkeren.

Meer veiligheidstools bekijken